Expertisecentrum Social Return

Expertisecentrum Social Return

In onze arbeidsmarktregio ontzorgt het Expertisecentrum Social Return (ESR) opdrachtgevers en opdrachtnemers bij SROI-vraagstukken. SROI staat voor Social Return On Investment. SROI is het opnemen van sociale voorwaarden, eisen en/of wensen bij de inkoop van diensten, werken of leveringen. SROI krijgt vorm door afspraken te maken met opdrachtnemers over bijvoorbeeld:

  • Arbeidsparticipatie: arbeidsplaatsen, leerwerkplekken en/of stageplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt;
  • sociale inkoop;
  • Andere activiteiten met maatschappelijke meerwaarde.

De opdrachtgevers in onze regio zijn de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst, Zeewolde, Putten, Ermelo en Harderwijk

Het Expertisecentrum Social Return werkt in opdracht van bovenstaande gemeenten. Vóór de aanbesteding adviseert het Expertisecentrum Social Return de opdrachtgever over vorm en omvang van de SROI-vraag. Na gunning helpt het Expertisecentrum de opdrachtnemer om de SROI-invulling tot een succes te maken.

Anouk Boonen

Adviseur SROI Harderwijk, Ermelo, Zeewolde en Putten (NW Veluwe), Epe en Heerde

Robyn Bruggeman 

SROI adviseur, gemeente Apeldoorn

Sam Schraven

Adviseur SROI gemeente Voorst en Beleidsadviseur Social Return , gemeente Deventer

Sanne Schaap

Adviseur MVOI Gemeente Zutphen en Adviseur SROI gemeente Lochem en gemeente Brummen

Sociaal en inclusief ondernemen

Het Expertisecentrum Social Return biedt ook ondersteuning bij het bevorderen van sociaal en inclusief ondernemen. Onder meer door het begeleiden en stimuleren van organisaties die aan de slag willen met de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO).

PSO is een afkorting voor de Prestatieladder Socialer Ondernemen en is een landelijk instrument dat onafhankelijk aantoont dat een ondernemer sociaal onderneemt. Het laat zien in welke mate organisaties bijdragen aan werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en geeft erkenning aan werkgevers voor de inzet van diverse doelgroepen binnen hun bedrijfsprocessen.

Om organisaties en ondernemers in onze arbeidsmarktregio te stimuleren een PSO certificering te behalen, stellen wij advies en vouchers beschikbaar.

Vraag jij je af of het behalen van een PSO certificaat iets voor jouw organisatie is? Neem dan contact op met de PSO adviseur bij jou in de buurt.

Arjan de Graaff

PSO Adviseur Noord-West Veluwe

Esther Hendriks

PSO Adviseur Zutphen & omstreken

Frits Riesebos

PSO Adviseur Apeldoorn & omstreken

Maarten Waalkens

PSO Adviseur Deventer & omstreken

Liever direct aan de slag? Vraag dan nu je PSO-voucher aan.

Ook organiseert het Expertisecentrum regelmatig kennis en inspiratiesessies rondom het thema sociaal en inclusief ondernemen. Interesse? Hou dan vooral de agenda op deze website in de gaten.

Ook interessant

Impact Oost
Impact Oost is een initiatief van een aantal gemeenten binnen de provincies Overijssel en Gelderland. Impact Oost heeft als doel ondernemers, overheid en instanties te stimuleren om meer impact te maken.

Code Sociale Ondernemingen
Nederland kent steeds meer sociale ondernemingen, waar geld verdienen geen hoofddoel is maar een middel om de wereld een beetje beter te maken. Ondernemingen die de principes van de Code onderschrijven en opgenomen zijn in het Register Sociale Ondernemingen – bewijzen dagelijks waar zij voor staan: impact first!

Social Enterprise NL
Social Enterprise NL biedt o.a. ondersteuning bij het vinden van financiering, het in kaart brengen van jouw maatschappelijke impact en het aanscherpen van je marketingstrategie.

PSO Nederland

PSO-Nederland daagt alle organisaties in Nederland uit socialer te ondernemen en bij te dragen aan nieuwe perspectieven voor mensen die nu nog langs de kant staan van de arbeidsmarkt.


Veelgestelde vragen

  • Wat is social return?

    Social return is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Inkopers van overheden kunnen, bij het verstrekken van opdrachten, de opdrachtnemer stimuleren of verplichten om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering van de opdracht

  • Waarvoor kan ik terecht bij het Expertisecentrum Social Return?

    Wil je aan de slag met sociaal ondernemen of heb je hier vragen over? Wil je meer weten over social return on investment (SROI)? Of wil je gewoon eens sparren over wat sociaal ondernemerschap jou kan brengen? Voor deze vragen en meer over sociaal en inclusief ondernemen, kan je bij het Expertisecentrum Social Return terecht.

Het laatste nieuws

Meer nieuws
Wie worden de meest sociaal ondernemende werkgevers van 2024 uit de regio Veluwe Stedendriehoek?

Wie worden de meest sociaal ondernemende werkgevers van 2024 uit de regio Veluwe Stedendriehoek?

Dat weten we op donderdag 21 november! Dan organiseert het Werkcentrum VeluweStedendriehoek voor de vierde keer het ‘Sociaal Ondernemen Werkt’-event…. Lees verder
Maak werk van Talent!

Maak werk van Talent!

Donderdag 23 mei was Omnisport in Apeldoorn het domein van ruim 140 werkgevers en 250 werkzoekenden uit de arbeidsmarktregio Veluwe… Lees verder
Samen stappen maken met het Ontwikkelpad Kinderopvang

Samen stappen maken met het Ontwikkelpad Kinderopvang

Woensdag 12 juni van 9.15 – 14.00 uurLocatie: Kok Experience & Kok CinemaxX, Hoofdweg 2 te HarderwijkMet spreker Loes Waanders,… Lees verder

Kom in contact

Voor alle vragen over werk

Je kunt bij ons aankloppen voor als je op zoek bent naar een (andere) baan. En ook als je een tijdje niet meer gewerkt hebt en op weg geholpen wil worden. Of als je een andere opleiding wil gaan doen niet weet wat bij je past.