Sociaal en inclusief ondernemen

Overzicht thema's

Sociaal en inclusief ondernemen

Wil jij met je onderneming midden in de samenleving staan? En wil je de arbeidsmarkt wat dichter bij je eigen personeel vraagstukken brengen? Dan is sociaal en inclusief ondernemen wellicht iets voor jou? Ontdek hier hoe wij jou hierbij kunnen helpen.

Wat sociaal ondernemers gemeen hebben, is dat zij een bijdrage leveren aan maatschappelijke vraagstukken. Waar anderen de deur dicht houden, bied jij als werkgever juist kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor mensen met een afstand is het lastig om aan passend werk te komen. Bij een sociale ondernemer kunnen zij hun talenten inzetten en alsnog duurzaam meedoen op de arbeidsmarkt. Om de inzet van deze medewerkers zo goed mogelijk te laten slagen, is het soms nodig om binnen het bedrijf aanpassingen te doen. Dat kan zijn in het aantal taken, de werktijden of de werkplek. Een andere succesfactor is begeleiding.

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk van TNO. Het is een instrument dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen, gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen bestaat uit vijf prestatieniveaus waarvoor je een PSO-keurmerk kunt aanvragen – van Aspirant-status tot en met trede 3.

PSO advies

Ben jij een sociaal ondernemer en wil je begeleiding bij een PSO traject? Onze PSO adviseurs kunnen je daarbij helpen. Met het behalen van een PSO certificaat laat je je betrokkenheid zien bij een doelgroep die een steuntje in de rug nodig heeft om aan het werk te komen. Doe je mee dan kun je ook een PSO-voucher aanvragen ter waarde van
€ 2.500,- (inclusief BTW).

Sociaal Ondernemen Werkt-event

Elk jaar organiseren wij het Sociaal Ondernemen Werkt (SOW)-event. Tijdens het evenement in 2023 reikten wij awards uit aan sociaal ondernemers uit onze arbeidsmarktregio. Er waren awards te winnen in drie categorieën: De meest sociale starter, De meest sociale werkgever en De meest inspirerende sociale werkgever.

Expertisecentrum Social Return

Ons Expertisecentrum Social Return biedt ondersteuning op het gebied van social return aan gemeenten en hun opdrachtnemers uit onze arbeidsmarktregio. Social return is een manier om arbeidsparticipatie te stimuleren en meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Anouk Boonen

Adviseur SROI Harderwijk, Ermelo, Zeewolde en Putten (NW Veluwe), Epe en Heerde

Robyn Bruggeman 

SROI adviseur, gemeente Apeldoorn

Sam Schraven

Adviseur SROI gemeente Voorst en Beleidsadviseur Social Return , gemeente Deventer

Sanne Schaap

Adviseur MVOI Gemeente Zutphen en Adviseur SROI gemeente Lochem en gemeente Brummen

Veelgestelde vragen

 • Wat is sociaal ondernemen?

  Sociaal ondernemen is een vorm van ondernemen, waarbij de ondernemer werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 • Welke partijen werken er samen binnen het Werkcentrum VeluweStedendriehoek?

  Binnen het Werkcentrum VeluweStedendriehoek werken samen:

  • – de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Lochem, Putten, Voorst, Zeewolde en Zutphen;
  • – het UWV Regio Stedendriehoek en Noordwest-Veluwe;
  • – het ROC Aventus, het ROC Landstede en de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven);
  • – de werkgeversorganisaties vertegenwoordigd door VNO-NCW regio Stedendriehoek en Noordwest-Veluwe;
  • – de werknemersorganisaties, vertegenwoordigd door FNV en CNV;
  • – en de leerwerkbedrijven Inclusief Groep, GelreWerkt, KonnecteD en Lucrato.
 • Wat is social return?

  Social return is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Inkopers van overheden kunnen, bij het verstrekken van opdrachten, de opdrachtnemer stimuleren of verplichten om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering van de opdracht

Kom in contact

Voor alle vragen over werk

Je kunt bij ons aankloppen voor als je op zoek bent naar een (andere) baan. En ook als je een tijdje niet meer gewerkt hebt en op weg geholpen wil worden. Of als je een andere opleiding wil gaan doen niet weet wat bij je past.