Wat sociaal ondernemers gemeen hebben, is dat zij een bijdrage leveren aan maatschappelijke vraagstukken. Waar anderen de deur dicht houden, bied jij als werkgever juist kansen aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen is het lastig om aan passend werk te komen. Bij een sociale ondernemer kunnen zij hun talenten inzetten en alsnog duurzaam meedoen op de arbeidsmarkt. Om de inzet van deze medewerkers zo goed mogelijk te laten slagen, is het soms nodig om binnen het bedrijf aanpassingen te doen. Dat kan zijn in het aantal taken, de werktijden of de werkplek. Een andere succesfactor is begeleiding.
Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk van TNO. Het is een instrument dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen, gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen bestaat uit vijf prestatieniveaus waarvoor je een PSO-keurmerk kunt aanvragen – van Aspirant-status tot en met trede 3.
PSO advies
Ben jij een sociaal ondernemer en wil je begeleiding bij een PSO traject? Onze PSO adviseurs kunnen je daarbij helpen. Met het behalen van een PSO certificaat laat je je betrokkenheid zien bij een doelgroep die een steuntje in de rug nodig heeft om aan het werk te komen. Doe je mee dan kun je ook een PSO-voucher aanvragen ter waarde van € 2.500,- (inclusief BTW).
Sociaal Ondernemen Werkt-event
Elk jaar organiseren wij het Sociaal Ondernemen Werkt (SOW)-event. Dit jaar vond het evenement plaats op donderdag 21 november bij De Apenheul in Apeldoorn. Tijdens het evenement worden awards uitgereikt aan De meest sociale starter en De meest sociale werkgever uit onze arbeidsmarktregio. Daarnaast reiken we de Publieksprijs uit. Meer informatie? Kijk op https://sow-event.nl/
Expertisecentrum Social Return
Ons Expertisecentrum Social Return biedt ondersteuning op het gebied van social return aan gemeenten en hun opdrachtnemers uit onze arbeidsmarktregio. Social Return On Investment is een manier om arbeidsparticipatie te stimuleren en meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Veelgestelde vragen
-
Wat is sociaal ondernemen?
Sociaal ondernemen is een vorm van ondernemen, waarbij de ondernemer werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
-
Welke partijen werken samen binnen het Werkcentrum VeluweStedendriehoek?
- De gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Lochem, Putten, Voorst, Zeewolde en Zutphen;
- UWV Regio Stedendriehoek en Noordwest-Veluwe;
- Aventus, Landstede en de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven);
- De werkgeversorganisaties vertegenwoordigd door VNO-NCW Midden;
- De werknemersorganisaties vertegenwoordigd door FNV en CNV;
- En de leer- en werkbedrijven Inclusief Groep, GelreWerkt!, KonnecteD en Lucrato.
-
Wat is social return?
Social return is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Inkopers van overheden kunnen, bij het verstrekken van opdrachten, de opdrachtnemer stimuleren of verplichten om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering van de opdracht