Terugblik werkconferentie Meerjarenagenda Veluwe Stedendriehoek: ‘samen komen we verder’

Bijna 100 enthousiaste bezoekers, zes interessante en interactieve workshops, twee inspirerende sprekers, een prachtige locatie en heerlijk weer: de hoofdingrediënten van een zeer geslaagde werkconferentie waar we met veel plezier én trots op terugkijken!

In alle 35 arbeidsmarktregio’s wordt er – in het kader van de versterking arbeidsmarktinfrastructuur – gewerkt aan sociaaleconomische strategische meerjarenagenda’s. Ook in onze arbeidsmarktregio Veluwe Stedendriehoek zijn we stappen aan het zetten. Een van die stappen was deze werkconferentie waar we samen met partners een antwoord probeerden te krijgen op vragen als wat is de huidige staat van de regionale arbeidsmarkt, waar staan we nu, wat vraagt de toekomst van ons en wat is nodig om samen verder te bouwen? Hoe kunnen de bruggen die al geslagen zijn als partners van het Werkcentrum nu ook concreet gemaakt worden als bruggen tussen de domeinen werk, onderwijs en economie, en daarmee als bouwsteen dienen voor een stevige agenda ten behoeve van een veerkrachtige, en wendbare arbeidsmarktregio?

Niet bang zijn

Input voor deze antwoorden liggen onder andere in verbinding en kennisdeling. Én in inspiratie. Dus was er volop aandacht voor de sprekers bij de werkconferentie. Bas van de Haterd vertelde uitgebreid en helder over kunstmatige intelligentie (AI) en wat deze actuele technologische veranderingen teweegbrengt in werk en maatschappij. Want AI heeft een aanzienlijke invloed op de arbeidsmarkt. Het zorgt ervoor dat taken sneller en efficiënter uitgevoerd kunnen worden en kan helpen bij vergroten van de arbeidsproductiviteit. Met minder behoefte aan menselijke arbeid als gevolg en dus minder banen, maar daarmee ook een oplossing voor de krapte die er is op de arbeidsmarkt. Daar tegenover staat dat met AI en digitalisering ook weer nieuwe banen worden gecreëerd waardoor de vraag op de arbeidsmarkt verschuift naar andere soort banen en andere vaardigheden. Dat brengt extra zorgen met zich mee of de mismatch van aanbod en vraag dan juist niet groter wordt, vooral in onze arbeidsmarktregio met veel kleine mkb ondernemingen en een groot aandeel van werknemers zonder startkwalificatie. Alhoewel AI in sommige onderzoeken ook bewezen heeft meer empathisch ervaren te worden dan mensen, het kan niet talent en soortgelijke menselijke eigenschappen vervangen. Menselijk arbeid is en zal altijd nodig blijven. Conclusie: we moeten niet bang zijn voor deze ontwikkelingen zijn maar ons goed voorbereiden op de kansen en verschuivingen in soorten banen die deze ontwikkeling met zich mee kan brengen..

Oplossing in de regio

Hans Borstlap hield een pleidooi voor het heft in eigen handen nemen. Arbeidsmarktregio’s moeten het voortouw nemen, de verantwoordelijkheid pakken en niet terugvallen in oude gewoontes. Pak zelf de regie was zijn advies. De arbeidsmarkt is een grote uitdaging die alleen door samenwerking op regionaal niveau aangepakt kan worden: daar waar je wat dichter zit op wat ondernemers en inwoners nu echt nodig hebben. En bij het aanpakken van de knelpunten die er zijn, heeft iedereen elkaar nodig. De oplossing ligt in de regio. Regionale partijen moeten elkaar in het midden vinden in plaats van af te wachten op keuzes die in Den Haag worden gemaakt. Hij ging in op het Advies commissie Borstlap waarin geadviseerd is over de herziening van het sociaal beleid zoals het verhogen van het minimumloon en het verlagen van toeslagen. Ook biedt het huidige systeem van arbeidsovereenkomsten te veel vastheid (vast contract) of te veel onzekerheid (flexibele contracten). De adviezen van de commissie Borstlap hadden ook betrekking op hoe deze twee uitersten dichter bij elkaar te brengen, zodat ondernemers en werkenden beiden zowel zekerheid als flexibiliteit ervaren.
Hans Bortslap vindt het belangrijk dat werkgevers zich bewust worden dat de rollen nu omgedraaid zijn, daar waar er per vacature vroeger meerdere kandidaten waren, kunnen potentiële sollicitanten kiezen uit meerdere vacatures. Hij hield ook een warm pleidooi voor een individueel leerbudget waarmee iedereen de kans krijgt om zichzelf continu te blijven ontwikkelen. Ook binnen hun eigen bedrijf tijdens het werkzame leven en wat de heer Borstlap betreft zelfs na pensionering. Tot slot is hij van mening dat de krapte op de arbeidsmarkt ook aangepakt moet worden met meer creativiteit bij het zoeken naar geschikte werknemers. Bijvoorbeeld door ‘open hiring’, waarbij bedrijven werkzoekenden met een breder profiel aannemen.

Dat was ook de kern van het welkomstwoord van Sunita Biharie, wethouder van de centrumgemeente Apeldoorn: “Als we met z’n allen erkennen dat het gaat om hoe dicht we bij elkaar kunnen komen als mensen en dat het anders kijken naar de mensen om ons heen, naar hun talenten en mogelijkheden essentieel is en we daarin samenwerken om dit uit te dragen, kunnen we werk verzetten wat van betekenis is en daarmee het verschil maken. En dat we de mensen waar we dat verschil voor willen maken, altijd voor ogen moeten blijven houden!”

Ook wethouder van de gemeente Zutphen Rick Verschure heette de aanwezigen welkom: “De arbeidsmarkt is een gezamenlijke opdracht die alleen lukt als we samen optrekken. Werkgevers, werknemers, arbeidsmigranten en ondernemers, we staan allemaal voor grote uitdagingen. Het antwoord daarop? Verbinding, samenwerking en inclusie. Iedereen moet kunnen meedoen. De oproep is: help elkaar, werk hand in hand en kom in actie. Alleen zo bouwen we aan een veerkrachtige, wendbare arbeidsmarktregio!”

We hebben, door het ophalen en delen van een flinke dosis input en feedback, kennisdeling en gesprekken, er samen voor gezorgd dat we mooie stappen kunnen gaan zetten in het vormgeven van onze strategische Meerjarenarbeidsmarktagenda. Dank aan alle aanwezigen en deelnemers, samen komen we verder!