Maak werk van Talent!

Donderdag 23 mei was Omnisport in Apeldoorn het domein van ruim 140 werkgevers en 250 werkzoekenden uit de arbeidsmarktregio Veluwe Stedendriehoek. Terwijl op de achtergrond de baanwielrenners hun trainingsrondjes fietsten, werden werkzoekenden met diverse workshops en tal van activiteiten uitgedaagd om hun talenten te laten zien tijdens de Inspiratiedag van het Werkcentrum VeluweStedendriehoek. Werkgevers werden massaal geïnspireerd om eens anders te kijken naar de werving en inzet van personeel. Én zij konden natuurlijk in gesprek met de aanwezige werkzoekenden. Het resultaat? Werkzoekenden die met meer vertrouwen en veel tips op zak naar huis gingen en werkgevers die met een flinke dosis nieuwe inzichten én ja, ook met de gegevens van een potentiële kandidaat de deur uit liepen!

Bemoedigend
De Inspiratiedag stond in het teken van het thema ‘Maak Werk van Talent’. Sunita Biharie, wethouder van de gemeente Apeldoorn en voorzitter van Werkcentrum VeluweStedendriehoek, sprak bemoedigende woorden over onze arbeidsmarktregio, het is een regio die een enorm divers werkaanbod heeft, die bovendien het hardst groeit én waar impact en sociaal ondernemen een steeds belangrijkere plek inneemt. Wat dus voor zowel werkzoekenden als werkgevers veel kansen biedt. Ook Marianne Lentz, rayonmanager UWV Veluwe Stedendriehoek, leidde de Inspiratiedag in met de stimulerende woorden dat je niet bang moet zijn om je talenten te laten zien en vooral met elkaar in gesprek moet gaan om te kijken hoe je elkaar kunt aanvullen. Dat gebeurde vervolgens volop! Ook presentator Harm Edens en spreker Milo Berlijn deelden ervaringen over de zoektocht naar hun eigen talenten en hoe dat geleid heeft tot waar zij nu staan.

Match made in heaven
De inspirerende woorden die vandaag de revue passeerden, stimuleerden de werkzoekenden om na vele afwijzingen toch vol te houden en door te pakken met solliciteren. Met vallen en opstaan. Zoals Caroline, die nog werkzoekend is maar helemaal in een goede flow zit na zo’n topdag en superblij was met de uitnodiging. Bruno, eigenaar van een technisch detacheringsbureau die wel wat ondersteuning gebruiken kon bij het opstellen van zijn vacatureteksten maar zoveel meer kreeg dan dat: superveel tips om zijn vacatures aan de man te brengen. Ook nieuwkomer en architect Ahmed ging met een voldaan gevoel naar huis. Vond op de Inspiratiedag geen baan, maar zette zichzelf wel op de kaart en houdt goede hoop. Stefanie vond daarentegen wél een baan! Met een zoontje van drie thuis zocht ze een baan waarbij ze niet te veel van huis hoefde te zijn. Met haar werkervaring als beveiliger waarbij ze veelal ’s avonds of ’s nachts moest werken, was het lastig voor haar om een baan voor overdag te vinden. “Toch is het gelukt”, vertelt Stefanie blij. “Een beveiligingsbedrijf uit Wapenveld was op zoek naar een receptioniste. Dus dit komt perfect samen, het voelt echt als een match made in heaven! En als mijn zoontje oud genoeg is, kan ik er ook als beveiliger aan de slag. En ik kan nu mijn UWV-adviseur meedelen dat ik een baan heb, fantastisch!”
Ook projectleider Irma te Brake bevestigt het succes van de Inspiratiedag: “Op de Inspiratiedag komt écht alles bij elkaar. Werkgevers en werkzoekenden inspireren elkaar door hun talenten en drijfveren te ontdekken en te delen. Ook de samenwerking in de arbeidsmarktregio Veluwe Stedendriehoek krijgt door de Inspiratiedag een super goede boost en het werkt enorm verbindend. We kijken heel tevreden terug op deze eerste editie!”

Talentenfestival en workshops
Talentspotters, speeddaten op de racefiets, een Talentencafé en idem muur waarop je je talenten kenbaar kon maken, de bekende kleurentest, een kapster en visagist, Linkedin fotograaf, diverse Talentenspellen en een zogenaamd gesprekskleed; het was allemaal te doen en te beleven op het Talentenfestival. Ook konden werkzoekenden en werkgevers aanschuiven bij diverse workshops. Zo vertelde Björn Kuipers, oud-voetbalscheidsrechter bij de Eredivisie en het Nederlands Elftal over hoe je scoort met talent, nodigde coach en mannequin Annelies Hoek de aanwezigen uit om aan de slag gaan en bewust te worden van je eigen houding en beweging en deelde Gert Hagen – wiens leven plotsklaps veranderde doordat hij zijn zicht en een deel van zijn gehoor verloor- over ongekende talenten en hoe je nu een baan vindt die écht bij je past.

Primeur
Het Werkcentrum VeluweStedendriehoek, waarin alle partners op de arbeidsmarkt vertegenwoordigd zijn, organiseerde deze Inspiratiedag. En daarmee heeft het de primeur want nog niet eerder werd de Inspiratiedag door een Werkcentrum georganiseerd! En ja, daar zijn we bijzonder trots op. Want samen streven we een transparante, inclusieve en veerkrachtige arbeidsmarktregio na waarin iedereen mee kan doen en niemand langs de zijlijn hoeft te blijven staan. Dát is waar het Werkcentrum VeluweStedendriehoek voor staat als regionaal samenwerkingsverband tussen gemeenten, UWV, leerwerkbedrijven, onderwijs en werknemers- en werkgeversorganisaties.