Aanvraagformulier Jobcoach-voucher
Jobcoach-voucher
Werkcentrum Veluwe Stedendriehoek stelt jobcoachvouchers beschikbaar voor de doelgroep Participatiewet om meer maatwerk te kunnen leveren aan inwoners/kandidaten waarbij voorliggende voorzieningen niet beschikbaar en/of toereikend zijn. Hierbij wordt gekeken naar de gehele doelgroep werkzoekenden vanuit de Participatiewet en naar kwetsbare jongeren in een MBO leerwerktraject bij het ROC (o.a. jongeren, statushouders, nuggers en inwoners met GGZ-problematiek). Deze jobcoachvoucher komt voort uit een samenvoeging van de oude jobcoachvoucher en de GGZ-jobcoachvoucher.
De aanvraag voor een voucher Jobcoaching dient te worden gedaan door een consulent/ klantmanager/ trajectregisseur van de gemeente en/of door het werkleerbedrijf en/of door de student trajectbegeleider van het ROC.
De aanvraag wordt beoordeeld aan de hand van onderstaande criteria en dienen in de aanvraag als zodanig verantwoord te worden:
Aanvraag jobcoach voucher
Uitvoeringsvoorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de voucher Jobcoaching van Werkcentrum VeluweStedendriehoek dient te worden voldaan aan de volgende voorwaarden:
1. Voor wie is de voucher Jobcoaching?
- In te zetten voor kandidaten/werknemers zonder registratie in het Doelgroepregister (DGR), Wajong of WIA.
- In te zetten voor alle kandidaten Participatiewet-regulier; NUG, statushouders, jongeren, 27+ en jongeren in kwetsbare positie in een MBO leerwerktraject bij het ROC.
- In te zetten voor DGR kandidaten Participatiewet die een GGZ-behandeling hebben, als er sprake is van vormen van psychische kwetsbaarheden of als er een vorm is van samenwerking met de GGZ.
- In de aanvraag moet worden aangegeven hoe die samenwerking plaatsvindt. Dit leidt tot een betere samenwerking tussen werkorganisaties en zorgorganisaties, zodat de toeleiding naar werk effectiever verloopt.
- De voucher is in te zetten voor kandidaten nadat zij een betaalde baan hebben gevonden of voor kandidaten in een MBO leerwerktraject (BBL-traject) bij het ROC.
- De voucher is in te zetten voor kandidaten die werkzoekende zijn (toeleiding), waarbij verwacht wordt dat er op korte termijn een baan in het vooruitzicht is. Bijvoorbeeld tijdens een proefplaatsing.
2. Wat wordt tijdens het traject verwacht?
- Periodieke terugkoppeling aan de opdrachtgever/consulent/student trajectbegeleider van het ROC.
- Trainen in vaardigheden en coaching vindt zoveel mogelijk plaats op grond van de concrete ervaringen en het functioneren in de baan en/of leerwerktraject
- Het inschatten van (het vergroten van) de arbeidsmogelijkheden vindt doorlopend plaats.
- Ondersteuning op de arbeidsplaats. Behouden van de arbeidsplaats en nazorg zijn onderdeel van de ondersteuning.
- Samenwerking met GGZ waar dit een nodig onderdeel is van het traject. In dat geval heeft de jobcoach kennis van GGZ en/of verslavingsproblematiek.
3. Hoe vraag je de voucher Jobcoaching aan?
Aanvragen worden op basis van vertrouwen toegekend;
- Documenten voor aanvraag en verantwoording zijn te vinden via deze LINK;
Op basis van de beoordeling van de aanvraag krijgt de aanvrager een bericht (email) met een
beargumenteerde toekenning of afwijzing. De toekenningsbrief heeft een uniek kenmerknummer. - Per inwoner/ kandidaat is 1 voucher beschikbaar per jaar. Op basis van een goede onderbouwing en beschikbaarheid kan na aanvraag een 2e voucher worden toegekend.
- De waarde van de voucher Jobcoaching is afhankelijk van daadwerkelijk gemaakte kosten en varieert van € 850,- tot maximaal € 1.700,- exclusief BTW. Werkcentrum Veluwe Stedendriehoek stelt elk jaar in haar jaarbegroting het maximaal aantal beschikbare vouchers en daarmee het maximaal beschikbare regionale budget vast. Dat aantal wordt jaarlijks gecommuniceerd. Hierbij geldt op is op.
- De geldigheid is bij reguliere trajecten 6 maanden en bij intensievere trajecten maximaal 12 maanden
(inclusief 2 maanden proefplaatsing) na aanvang en geldt voor de duur van het traject. - Verstrekking van de voucher is op basis van de beschikbaarheid van het aantal vouchers en maximaal regionaal budget. Monitoring vindt plaats binnen het Werkcentrum Veluwe Stedendriehoek op basis van de landelijke monitor.
- In het kader van de AVG wordt, met het indienen van de aanvraag, ingestemd met de vastlegging van zijn/haar persoonsgegevens. Hiervoor is een formulering op het formulier opgenomen.
4. Hoe dien je de eindrapportage in en stuur je de factuur?
- Documenten voor indienen van eindrapportage kan enkel via deze LINK;
Per voucher dient separaat eerst een eindrapportage en na ontvangst van een definitieve toekenningsbrief
een factuur ingestuurd te worden. - De factuur wordt ingediend samen met de definitieve toekenningsbrief (in PDF).
- Binnen 4 weken na het afronden van de jobcoaching dient de eindrapportage ingediend te zijn . Bij uitval
dient de eindrapportage 4 weken na uitval ingediend te zijn. - In de eindrapportage worden o.a. de resultaten van het traject beschreven en hoe de samenwerking met de
GGZ is verlopen (indien dit van toepassing is). - Facturering vindt plaats via centrumgemeente Apeldoorn.
- Facturatie van de jobcoachvoucher vindt plaats na indienen van de aanvraag. De administratieve
afhandeling en betaling van de factuur vindt plaats op basis van de toekenning van het besluit, na afronding
van de eindrapportage. - Het programmabureau Werkcentrum Veluwe Stedendriehoek administreert de aanvragen en de
gemotiveerde toe- en afwijzingen. In de administratie is de actuele status van de trajecten opgenomen.
Daarin zijn de unieke nummers opgenomen van de aanvragen.
Op gezette tijden kan, op basis van het overzicht, door een derde een controle uitgevoerd worden op basis
van de toekenningen/afwijzingen. - De facturen dienen samen met de definitieve toekenningsbrief (pdf), conform de standaardprocedure van
de gemeente Apeldoorn, ingestuurd te worden naar: facturen@apeldoorn.nl. Met een tenaamstelling:
Gemeente Apeldoorn, t.a.v. Werkcentrum Veluwe Stedendriehoek, Postbus 9033, 7300 ES Apeldoorn. Met
vermelding van het boekingscode wat vermeld staat in de toekenningsbrief.